3. januar 2007

Hingsteprofiler

Ovenstående er en profil for Pine Chip udarbejdet af Norman Hall. Den er hentet fra hans seneste bog "2006 Sire Profiles" som et eksempel på anvendelsen af hans nyeste teori, der går ud på, at de fleste af de bedste afkom efter en hingst har bestemte nøglehopper og hingstelinier i moderens afstamning. Bogen indeholder profiler for en lang række avlshingste i Nordamerika og Europa.
-
Idéen er så, at hvis man søger en åring efter f.eks. Pine Chip, kan man gennemgå et salgs- eller auktionskatalog og finde de individer, der opfylder succesmønstret i henhold til hingstens profil, altså at moderens stamtavle indeholder de nøglehopper og hingstelinier, som hingsteprofilen angiver. Tilsvarende kan man undersøge, om en påtænkt match opfylder succesmønstret for den pågældende hingst, og dermed om det er den optimale kombination.
-
Ovenstående skema er næsten ulæseligt direkte på siden, men klik på skemaet, så kommer der en større udgave frem. Indholdet af profilen for Pine Chip er forklaret nærmere i det følgende.
-
Norman Hall er ophavsmanden til Pedigree Matching teorien, og sammen med sønnen Chuck har han også udviklet PC programmerne PM99 og PM GlobeTrotter samt www.pedigreeguru.com .
-
Norman Hall er endvidere forfatter til bogen ”Queen among Queens”, der bl. a. handler om nøglehopperne Adioo, Hatteras, Kathleen. Manette, Oniska, Midnight og Miss Russell. Det er sidstnævnte, der er "dronningen blandt dronninger". Også de noget yngre hopper Helen Hanover og Margaret Parrish bliver i bogen betegnet som nøglehopper. Alle disse er amerikanske travere. Blandt de franske travere har Norman Hall fundet frem til to nøglehopper, nemlig Belle Poule og Perce Neige.
-
I hingsteprofilerne er hingstenes navne for at lette oversigten trykt med farve og Pedigree Matching bogstavkoder efter hvilken linie de tilhører: Peter Scott linien (S) er rød. Peter Volo - Worthy Boy linien (W) er blå. Peter Volo – Victory Song linien (V) er grøn og Axworthy linien (X) er lilla.
-
Hingsteprofilen for Pine Chip oplister hans 16 bedste afkom regnet efter indtjening og viser fædrene til deres 1.- 4. mor (d. v. s. mor, bedstemor, oldemor, tipoldemor). Hver hingst tilfører forskellige X-faktor forbindelser til stamtavlens moderside, og bidraget noteres under hingstens navn, idet der anvendes følgende bogstaver:
-
A: Adioo, H: Hatteras, K: Kathleen, M: Manette, O: Oniska og R: Miss Russell. Helen Hanover er vist som A2 (dobbelt Adioo) og Margaret Parrish er M2 (dobbelt Manette). Forekomsten af dobbeltkopier er noteret i kolonnerne til højre under de respektive bogstaver A, H, K, M, O, R. I tilfælde af, at Margaret Parrish eller Helen Hanover forekommer en gang hvor som helst i stamtavlen, noteres det med et X i kolonnen under MP. Forekommer de to gange noteres X2; tre gange X3, etc.
-
Dobbeltkopierne til Kathleen i Pine Chips bedste afkom involverer næsten altid Speedy Crown. Faktisk har en stor procentdel af de bedste, 13 ud af 16, en Speedy Crown mor eller mormor. En af de øvrige har en mormor efter Homesick, en søn af Speedy Crown, som også bærer Kathleen såvel som Margaret Parrish. 10 af de bedste 16 afkom viser Margaret Parrish på modersiden, og 4 af de resterende 6 er ud af Speedy Crown hopper, mens 5 ud af de samme 6 har en anden Speedster linie i de første tre mødre.

Profilen for Pine Chip kan kort beskrives som følger:
Hingstelinier: 14/16 inkl. top 12 har Speedy Crown eller søn 1-2. En med fuldsøster til Speedy Crown som 2. mor.
X-faktor: 16/16 har dobbelt Kathleen 1-2. Tophesten har dobbelt Kathleen, Hatteras og Oniska.
Nøglehopper: 10/16 har Margaret Parrish. Alle undtagelser har Speedy Crown 1-2. Alle hopper har Kathleen og Oniska.

Profilen for Coktail Jet kan kort beskrives som følger:
Hingstelinier: 15/16 har Peter Scott linie 1-4, 13/16 er 1-2. Ingen Stars Pride linie 2. mor. 4/5 med Stars Pride linie hopper har Speedster linie 2. mor.
X-faktor: Alle franske hopper har dobbelt Belle Poule og/eller Perce Neige. Ikke franske hopper har dobbelt Oniska og/eller Adioo.
Nøglehopper: Belle Poule findes i alle franske hopper mindst to gange. Top 12 franske hopper har også Perce Neige. Top 4 ikke franske hopper har Margaret Parrish og Kathleen.

Profilen for Ride the Wave kan kort beskrives som følger:
Hingstelinier: Top 7 og 12/16 er ikke Speedy Scot linie. 9 af top 10 har Stars Pride linie 1-3.
X-faktor: 16/16 har Kathleen og/eller Manette dobbelt 1-2.
Nøglehopper: 6/16 har Margaret Parrish. Top 15 har Kathleen. Top 9 har Kathleen og Manette eller Kathleen og Oniska.

Profilen for Carmody Lobell kan kort beskrives som følger:
Hingstelinier: 15/16 har Axworthy linie 1-4, 14/16 har Peter Scott linie 1-3 inkl. top 4.
X-faktor: 13/16 har Adioo dobbelt eller Adioo 1-2.
Nøglehopper: 8/16 har Margaret Parrish. 15/16 har Oniska. Top 3 og 11/16 har Adioo, Kathleen og Oniska.

Profilen for Earthquake kan kort beskrives som følger:
Hingstelinier: 12/16 har Speedy Scot linie mødre, 15/16 har Speedy Scot linie 1-4.
X-faktor: 11/16 har Manette. 14/16 har Manette og/eller Oniska.
Nøglehopper: 9/16 har Margaret Parrish. 11/16 har Adioo og Oniska inkl. top 5.

Ingen kommentarer: