8. januar 2007

Golden Cross

Den simpleste avlsteori, der findes, er det såkaldte gyldne kryds. Desværre er teorien for simpel til at være særlig nyttig i praksis. Når man f. eks. udnævner Super Bowl - Speedy Crown til at være et gyldent kryds, så er det selvfølgelig rigtigt, fordi disse hingste er de mest fremtrædende repræsentanter for de to vigtigste hingstelinier. Men de fleste travheste i dag har både Super Bowl (eller hans far Star's Pride) og Speedy Crown i stamtavlen, og derfor kan man som regel ikke bruge dette gyldne kryds til noget.

Men selvfølgelig er det værd at undersøge, hvilken kombination af fædre og morfædre, der har givet de bedste afkom, og her er både Blodbanken og PedigreeGuru eller GlobeTrotter til stor hjælp. For svenskfødte heste kan resultaterne med f. eks. Speedy Crown som morfar ses på Blodbanken . Listen fra Blodbanken bekræfter, at Super Bowl hingste og andre hingste fra Star's Pride linien krydset med Speedy Crown er en god kombination, idet Super Arnie og Snack Bar topper listen. Listen viser også, at hingste som Pine Chip og Sugarcane Hanover fra Arnie Almahurst linien krydset med Speedy Crown hopper er en god kombination. Her er der tale om balanceret linieavl 4x3 på Speedy Scot.

Den samme undersøgelse kan fortages på PedigreeGuru og GlobeTrotter, som begge har den fordel fremfor Blodbanken, at de omfatter heste fra mange lande, herunder USA, Canada, Italien og ikke mindst Danmark.

Hvis undersøgelsen vedrører mindre betydende hingste løber man ind i det problem, at der ikke er særlig mange afkom med en bestemt far/morfar kombination, og så bliver resultaterne ikke så meget værd statistisk set. Resultaterne bliver med andre ord for tilfældige. Men det er stadig værd at undersøge.

Ingen kommentarer: