3. december 2022

Man merkt die Absicht und wird verstimmt

Landets otte væddeløbsbaner har netop fået tilsendt oversigten over driftstilskud for 2023. I modsætning til tidligere er tilskuddene bygget op omkring en incitamentsmodel refererende til Dansk Hestevæddeløbs strateginotat under overskriften ”En fælles fremtid”.

Strateginotatet indeholder i overskriftform en række visioner, som ingen kan have noget imod:

  • At skabe en bæredygtig sport
  • At styrke fællesskabet
  • At tilpasse det moderne hesteliv
  • At øge kendskab og fremme interessen for sporten
  • At etablere en skandinavisk sport
Djævlen ligger imidlertid i detaljen, og den netop fremsendte oversigt over driftstilskud for 2023 afslører, at Lunden kan forvente at blive beskåret ret drastisk – op til 2.4 millioner kroner!

Hvordan hænger det sammen med strateginotatet? Jo, et af punkterne lyder: "Vi skaber så vidt muligt kombinerede trænings- og opvisningsbaner for at få skabt en "klubfølelse"og et tilhørsforhold".

Dermed åbnes for en skjult agenda, der går ud på, at Lundens travløb flyttes til Skovbo og Lundens areal kan sælges med et stort provenu, der så kan bruges til de præmieforhøjelser, som alle landets hesteejere og trænere higer efter. "Man merkt die Absicht und wird verstimmt".

Som Karsten Bønsdorf har skrevet i På Biddet, er netop beskæring af Lundens driftstilskud noget, der har rumsteret i kulisserne i et stykke tid. Landets øvrige baner mener ikke, at det er rimeligt, at Lunden skal have tilskud til at drive træningscentret på Skovbo.

Bønse skriver også, at det på en måde faktisk er uretfærdigt, for det var daværende Hestesportens FinansieringsFond, der for 14-15 år siden besluttede at al træning skulle ophøre på Charlottenlund Travbane og i stedet skulle Skovbo Trav fungerer som træningscenter.

Tilhængerne af at sælge Charlottenlund Travbane har på tre generalforsamlinger i træk tabt afstemningerne, "Aber dann haben wir andere methoden". 

En beskæring af Lundens driftstilskud med 2,4 millioner kroner vil gøre det meget vanskeligt for selskabet at få regnskabet til at hænge sammen. 


4 kommentarer:

Aage Hansen sagde ...

Indlæg i Travsport fra Morten Hald 26.01.2023:

Debatten om Lunden blusser op igen. DHV sætter nu en økonomisk tommelskrue på, helt som forventet. Blandt medlemmerne i Det Danske Travselskab vil denne eskalering fra centralt hold og et 2023 budget placeret i aflåst sideleje, givet grave kløften mellem de to fraktioner (STAY eller GO) endnu dybere.

Mine holdninger til den sag er kendt fra tidligere indlæg, så denne gang vil jeg gøre det kort og ikke detail-spekulere i køb/salg, flertal, multiarenaer og lokalplaner. I stedet vil jeg citere to ikoner fra det internationale erhversliv, da jeg mener de rammer nerven ikke kun i problematikken om Lunden - men for hele hestesporten og spillets alt mere krampagtige kamp for at skabe vækst, endsige overleve.

Første citat er fra Jack Welch, mangeårig CEO for General Electric, som her beskriver, hvornår tiden er ved at løbe ud for en forretning:

"If the rate of change outside exceeds the rate of change on the inside, the end is near"
(hvis verden udenfor forandrer sig hurtigere end din virksomhed udvikler sig internt, er enden nær).

Man behøver ikke være managementkonsulent for at konkludere, at Lunden (og resten af sporten) ikke har fulgt trop med udviklingen i verden udenfor. Tænk sig, hvad der er sket i musikbranchen siden Tøsedrengene i 1981 lavede "Tiden Står Stille" med det ikoniske målfoto-cover. Hestesporten kører på mange måder i samme rille og 33 rpm virker ret langsomt i et gigantisk "game of catching up". For fakta er at vi stort set ikke har ændret og udviklet os de seneste 50 år+. Liva Weel spiles stadig med de samme ridser i pladen og vi har tabt ihvertfald én generation af aktive udøvere og spillerne....ja, dem kigger vi nærmest skævt til. Det skal føre mig til et anden citat, denne gang fra business guroen Peter Drucker som for ja...50 år siden sagde:

"En forretning har kun to og KUN TO nøglefunktioner - innovation og marketing, alt andet er bare omkostninger"

Igen, ser man på Lunden, som man i min barndom stadig kunne betegnes som både en kulturinstitution og en blomstrende spilleforretning, ja så har der ikke været megen innovation, marketing og salg på tapetet de sidste 25 år. At man har overlevet er et lille mirakel, hvad der jo samtidig også er bevis for, at der er en smule lys i mørket. Man har trods alt et produkt, som er svært at tage livet af, selvom det målt på alle forretningsmæssige parametre, enten er gået tilbage eller i bedste fald, har stået bomstille i årtier.

De seneste eksempler på state of affairs er den nye travkrig: "Kampen om Lunden" og en markedsmodel for spilleforretningen, som i strakt galop stormer tilbage mod statsstyret monopoldrift. Her kunne jeg hive et business-citat mere frem, i stedet vil jeg afslutte med et behjertet "Gud Bevare Trav & Galop Danmark".
Vi ses til Generalforsamling i Lunden!

Aage Hansen sagde ...

Svar fra Aage Hansen til Morten Hald i Travsport 26.01.2023:

Glimrende analyse af dansk travsports deroute de seneste 50 år, Morten Hald, men det er ærgerligt, at Lunden skal være syndebuk og krigsskueplads for interne kampe, når problemet er generelt og globalt. Årsagen er nok, at Lunden ligner en sparegris, som alle danske travfolk ser som den eneste mulighed for at skaffe kapital til at finansiere højere præmier i løbene. Ingen andre baner repræsenterer sådanne værdier, og derfor er det oplagt at slagte sparegrisen. Det nytter bare ikke noget, så længe innovation og marketing fortsat er fraværende i den samlede danske travsport.

Aage Hansen sagde ...

Svar til Aage Hansen fra Morten Hald 27.01.2023:

Aage tak og du har ganske ret. Ord som "sparegris" eller "fedekalv" er måske lidt militante, men vi er vel derhenne at eneste løsning er at give dygtige forretningsfolk mandat til at slå sparegrisen i stykker og tage fat på en helhedsløsning for sport/spil som har opbakning på Christiansborg og selvsagt skal tage udgangspunkt i en genrejsning af trav- og galopsporten i Øst Danmark og den samlede Øresundsregion.

Aage Hansen sagde ...

Svar til Aage Hansen fra René Lund Sørensen 27.01.2023:

Aage Hansen det er nemlig rigtigt Aage. Folk tror fejlagtigt at et salg af Lunden vil redde sporten og finansierer alt muligt på de andre baner inklusiv højere præmier etc. Det er bare ikke sådan virkeligheden er. Lundens eventuelle provenu er nemlig Lundens og ingen andres. Så baseret på den fejlagtige antagelser tror jeg nemlig du har ret i, at folk råber sælg sælg sælg. Så godt du brage det på banen. Det er i øvrigt nemlig generelt og globalt.