9. december 2012

Pedigree Matching

  • Oprindelsen og grundlaget for Pedigree Matching teorien.
  • Primære og sekundære hingstelinier i stamtavlen som grundlag for opstilling af match.
  • Eksempler på matchtyper: Speedy Crown og Varenne.
Norman G Hall udgav i 1988 bogen "Pedigree Matching", der sammenfattede hans originale teorier og hans forskning i travavl. I 2005 publicerede han bogen "Queen among Queens", der beskriver udviklingen af hoppelinier fra nogle nøglehopper i travavlen.

Væddeløbsbladet, juni 2004, indeholdt en artikel om Pedigree Matching. På opfordring følger her et optryk af artiklen, idet jeg stadig får mange spørgsmål om teorien bag Pedigree Matching - en teori, der er meget omdiskuteret. Nogle mener, at det er rent vrøvl, og andre forestiller sig, at man med Pedigree Matching med stor sikkerhed kan finde den optimale kombination af hingst og hoppe. Begge dele er forkert efter min mening. Pedigree Matching teorien, linieavl, nøglehopper og X-faktor forbindelser er altsammen nyttige elementer ved valg af hingst/hoppe-kombination, men man må ikke glemme, at eksteriør, bevægelse og temperament er ligeså vigtigt som afstamning for resultatet af kombinationen.

Oprindelsen til teorien
Pedigree matching er et nyt navn på en gammel teori, idet den er baseret på Wallace’s American Trotting Register fra 1871 - det første forsøg på at dokumentere den amerikanske travers historie.
Den almindelige opfattelse dengang var, at man bedst producerede en god traver ved at krydse hopper, der viste gode evner for trav, med fuldblodshingste. Derved håbede man at forbedre både hurtighed og udholdenhed. John Wallace derimod mente, at det ville være fornuftigt “at forene to strømme, der stammer fra samme kilde, men som har været adskilt i nogle generationer”. Denne formulering er en lidt poetisk omskrivning for begrebet linieavl.

I fuldblodsavlen har succesrige avlere som Aga Khan og den legendariske Federico Tesio praktiseret balanceret linieavl, et koncept
med udgangspunkt i den statistiske kendsgerning, at indavl og linieavl på udvalgte individer gennem sønner og døtre har vist sig at give meget bedre resultater end gennem sønner alene eller døtre alene.

For at forstå pedigree matching må man først forstå begrebet hingstelinier, der fører nutidens travere tilbage til stamhingstene - ja helt tilbage til Wallace’s “kilde”, fuldblodshingsten Messenger (1780-1808), der havde særlige evner for trav.


Grundlaget for teorien
Den helt basale regel for “pedigree matching” er, at man skal føre det bedste blod fra hingstens mor tilbage til hingsten - en tese der stammer fra Federico Tesio. Det bedste blod er normalt defineret som hingstelinierne i den hoppe, man planlægger at avle på. Den simpleste udgave af tesen er således at finde en hoppe med hingstelinier på fadersiden (“primary match”) eller på modersiden (“maternal match”), der er de samme som på hingstens moderside.

Der er imidlertid også en anden form for match, der er vigtig i både traver- og fuldblodsavlen, nemlig “outmatch”. Denne form for match indfører bestemte hingstelinier, der “mangler” i stamtavlen. En “outmatch” kan sammenlignes med en “outcross”, men sidstnævnte er helt fri for linieavl, hvorimod “outmatch” er en speciel form for linieavl, hvor der som nævnt tilføjes en manglende eller svagt repræsenteret linie.

Hingstelinier
I Pedigree Matching anføres hingstelinierne for hver hest med seks bogstaver, hvor rækkefølgen af bogstaverne angiver positionen i stamtavlen af de pågældende hingstelinier. For alle travheste er der således anført fire primære hingstelinier og to sekundære hingstelinier. Bogstaverne angiver hvilken linie der er tale om:

S     Peter Scott linien
W   Worthy Boy linien
V    Victory Song linien
X    Axworthy linien

Primære og sekundære hingstelinier
Der er som nævnt flere typer af match, og den mest interessante er den primære match, hvor hingstelinierne fra farmor og morfar (de såkaldt primære hingstelinier) svarer til hinanden. Vi må derfor fokusere på den midterste del af stamtavlen for at bestemme en mulig match. Som det ses i det følgende, er der undertiden også brug for at anvende de sekundære hingstelinier, der kommer fra farfar og mormor, for at bestemme matchtypen.


Speedy Crown
Hvis vi eksempelvis sammenholder stamtavlen for Speedy Crown (kolonnen yderst til højre) med ovenstående tabel, så fremgår det, at han har følgende bogstavkoder (hvilket også er anført på stamtavlen foran navnet på far og mor):

Primære hingstelinier for far:         XSXV
Sekundære hingstelinier for far:      SX
Primære hingstelinier for mor:       XPXX
Sekundære hingstelinier for mor:    SW


Selv om bogstaverne ikke er i samme position, så optræder de med en enkelt undtagelse i samme antal for far og mor, idet der er tre linier til Axworthy (X), to til Peter Scott (S) og en til Victory
Song (V), henholdsvis Worthy Boy (W).
 
I en "full match" skal mindst tre af de fire primære hingstelinier være fælles, og matchen er særlig stærk, hvis de samme hingstelinier også optræder som sekundære hingstelinier på modersiden.
 
For Speedy Crown ser vi, at hingstelinierne i Scotch Love fører tilbage til Peter the Great (2 steder) og Axworthy (2 steder), sidstnævnte via hans sønner Guy Axworthy og Dillon Axworthy. Fra Florican ser vi Guy Axworthy (2 steder), Lee Axworthy (søn af Guy Axworthy) og Peter the Great. Fra Worth A Plenty ses Guy Axworthy igen samt Peter the Great 5 steder ud af 8 mulige, heraf 2 steder via sønnen Peter Volo og et enkelt sted via hver af sønnerne Chestnut Peter og Peter the Brewer.

Stamtavlen for Speedy Crown viser således den ultimative "full match", idet alle elementerne i hans mor genfindes i hans farmor, Scotch Love.

Varenne
Stamtavlen for Varenne viser følgende koder:

Primære hingstelinier for far:          WSSW
Sekundære hingstelinier for far:       SW
Primære hingstelinier for mor:        VXWS
Sekundære hingstelinier for mor:     SW

Der er således tale om en "full match", hvis man lader X indgå i stedet for S. Det lyder måske forvirrende, men begrundelsen er, at det første S i koden er Blaze Hanover (S), hvis mor er ved Mr McElwyn (X). Dette er en typisk anvendelse af X som erstatning for en anden kode.

Stamtavlen for Varenne er også et godt eksempel på de X-faktor forbindelser, som formentlig har haft stor betydning for, at hesten er blevet en så fantastisk god væddeløber. Ialmaz kombinerer fire stærke Miss Russel forbindelser, og hun er ligesom sin mor og mormor en X-faktor dobbeltkopi via Miss Russel. Hendes far, Zebu, har en X-faktor forbindelse til Margaret Parrish via Protector. Hendes mor er ved Speedy Crown, som har forbindelse til Miss Russel via Fionne. Hendes mormor er ved Stars Pride, der har forbindelse til Miss Russel via Dillcisco, og hendes oldemor har Miss Russel på mødrene side via Scotch Rhythm ved Volomite. Scotch Rhythm har også en stærk X-faktor forbindelse i moderlinien via Mambrino Patchen, og da hun blev kombineret med Dean Hanover, hvis oldemor er stærkt indavlet på Mambrino Patchen, blev resultatet Silken Hanover, tipoldemor til
Ialmaz. Dean Hanover findes også på modersiden af Zebu, og den forstærker således X-faktor forbindelserne i Ialmaz.
 
Ialmaz har følgende koder, og hun er ligesom sønnen, Varenne, en "full match". Men hun er også en perfekt “maternal match”, idet alle fire hingstelinier i hendes mormor, Spree Hanover, svarer til hingstelinierne i hendes farmor, Keystone Lady:

Primære hingstelinier for far:          XSXW
Sekundære hingstelinier for far:       VX
Primære hingstelinier for mor:        SVXS
Sekundære hingstelinier for mor:     WS

Foruden at undersøge hvilken type match, der er tale om, samt eventuelle X-faktor forbindelser, bør man se på, om kombinationen giver linieavl eller ligefrem indavl. Igen er stamtavlen for Varenne interessant at studere, idet det fremgår, at Varenne er dobbelt linieavlet 3 x 3 på Speedy Crown. Det anførte 3 x 3 betyder, at Speedy Crown findes to steder i stamtavlen 3 generationer tilbage. Varenne er også linieavlet 6 x 6 på Volomite. Faktisk er hans farfar, Speedy Somolli, og hans mormor,
Baree, meget tæt på at have samme stamtavle d.v.s. at være helsøskende i blodet:
  • Speedy Somolli ved Speedy Crown af Somolli ved Stars Pride af Laurita Hanover ved Hoot Mon af Lark Hanover ved Dean Hanover.
  • Baree ved Speedy Crown af Spree Hanover ved Stars Pride af Spry Hanover ved Hoot Mon af Silken Hanover ved Dean Hanover.
Varenne er eksempel på, at teorierne om "full match", X-faktor forbindelser og linieavl måske kan bidrage til at forbedre avlen. Der er mange andre topheste, der ligesom Varenne opfylder kriterierne i henhold til teorierne. Men der er selvfølgelig også gode heste, der ikke svarer til teorierne, ligesom der er dårlige heste, der teoretisk burde være gode. Hvorvidt man vil bruge Pedigree Matching, X-faktor forbindelser, nøglehopper, linieavl eller en kombination af alle disse teorier til at understøtte sine egne beslutninger er et helt personligt valg. Teorierne er et værktøj, som aldrig kan erstatte erfaring og viden om heste og hesteavl.

Ingen kommentarer: