27. december 2012

Miss Russell - dronning blandt dronninger

 
Diomed (1777-1808)
Diomed (1777-1808)
Historien om Miss Russell begynder i virkeligheden i 1799 - året hvor fuldblodshingsten Diomed ankom til Amerika. Hans historie er eventyrlig. Han var vinder af det første Epsom Derby, der blev afholdt i 1780. I avlen hjemme i England blev han imidlertid en fiasko, og derfor blev han i en alder af 22 år eksporteret til Amerika. Her virkede han i avlen i 8 år til sin død i 1808, og havde fantastisk succes, idet han blev en af grundlæggerne af den amerikanske fuldblodsavl.

Sir Archy (1804-1833)
Sir Archy (1805-1833)

Diomeds bedste søn var Sir Archy, der betragtes som den første store fuldblodshingst opdrættet i Amerika. Som 4-åring vandt han 4 ud af 5 løb over distancen 4 miles - et af dem i rekordtiden 7’53”. Som hingst opnåede Sir Archy hæderstitlen “The Godolphin of America” fordi hans indflydelse som far og bedstefar var lige så stor i Amerika som Godolphin Arabians havde været i England i midten af 1700-tallet. I de næste generationer fik han endnu større betydning, da indavl på Sir Archy og på hans far, Diomed, blev meget udbredt. Hoppen Bonnets O’Blue er et godt eksempel som datter af Sir Archy’s søn, Sir Charles, og Sir Archy’s datter, Reality. Bonnets O’Blue blev mor til fantomhoppen, Fashion.

Miss Russell (1865-1898)
Miss Russell (1865-1898)

Miss Russell blev opdrættet af R.A. Alexander på Woodburn Farm, Kentucky. Hun blev født i 1865 som datter af Pilot Jr. og Sally Russell.

Far til Pilot Jr. var den canadiske pacer Canadian Pilot (1823), en lille (143 cm), kraftig og udholdende, sort hest, og mor til Pilot Jr. var Nancy Pope ved Funk’s Havoc, en søn af fuldblodshesten Sir Charles ved Sir Archy (søn af Diomed). Mormor til Pilot Jr. var Nancy Taylor ved Craig’s Alfred, en søn af den importerede fuldblodshingst Medley. Pilot Jr. var en skimlet traver, og i modsætning til sin far var han relativt stor (163 cm). Pilot Jr. (1844) var kongen blandt Kentuckys avlshingste i en årrække, og en af hans døtre, Tackey, producerede Pilot Medium, far til Peter the Great.

 
Miss Russells mor, Sally Russell, var som det ses af stamtavlen ekstremt meget indavlet på de ovenfor omtalte fuldblodshingste, Sir Archy og Diomed.

Pilot Jr. blev købt af Robert Alexander i 1858 for at gennemføre et systematisk og omhyggeligt planlagt eksperiment med henblik på at producere avlshopper ved at anvende ham til en række (indavlede) fuldblodshopper. Det var så meningen, at de hoppeføl, der kom ud af forbindelsen, skulle anvendes som avlshopper og føres til travhingste. En af dem var Miss Russell, og hun blev bl.a. mor til verdensrekordhoppen Maud S (2:08 3/4 i 1879). I alt producerede hun 17 føl, hvoraf flere har haft stor indflydelse på travavlen i mange lande. Det er især gennem Nutwood, hendes første søn, at Miss Russells arv føres videre.

De nedenstående stamtavler for Oniska, Adioo, Manette og Margaret Parrish er eksempler på dette. Alle 4 hopper samt Miss Russell selv er nøglehopper i henhold til Norman Halls teorier. (Tryk på billederne for at forstørre dem).

San Francisco f.1903 v/Zombro (McKinney) af Oniska (Nutwood Wilkes)
 
Oniska (1898) er mor til San Francisco, som var avlshingst på Walnut Hall Farm, Kentucky, og det er gennem hans døtre, at det indavlede Miss Russell blod i Oniska er ført videre. En af hans døtre var Cita Frisco, mor til Volomite, en legende, som har haft enorm betydning for travavlen. Volomite’s døtre nedarver således Miss Russell blodet. Det samme gør Star’s Pride’s døtre, idet Dillcisco, Star’s Pride’s mormor, får blodet både fra sin far, San Francisco, og fra sin mormor, der var ved Baron Dillon, endnu en hingst efter en datter af Nutwood. Lida W er mor til både Nutwood Wilkes (far til Oniska) og Direct Line (morfar til Oniska). Oniska er således indavlet 2x3 på Lida W, og Miss Russell blodet er dermed doblet op i Oniska.
 

Adioo (1895) er datter af By By (som igen er datter af Nutwood). Paceren Adios har Adioo som morfars mor, og Dillon Axworthy har Adioo som mormor (Hans mor, Adioo Dillon, er pacer). Helen Hanover, der er involveret i mange moderne pacer-stamtavler, er indavlet 3x2 på Dillon Axworthy.


Manette (1878) er datter af Nutwood, og derfra nedarver hun Miss Russell blodet. Hendes morfar, Tattler, er efter Pilot Jr. ligesom Miss Russell, og hun er således linieavlet 3x3 på Pilot Jr. Manette er mor til verdensrekordhingsten Arion (1889).

Margaret Parrish (1908), som findes i et overvældende stort antal af stamtavlerne for de bedste væddeløbere i dag, er indavlet 3x2 på Arion. Robert Alexanders eksperiment blev en stor succes, og Pilot Jr. hoppernes efterkommere har produceret mere end 350 avlshingste, herunder avlsmatadorer som Diamond Way, Coktail Jet, Ayres, Noble Victory, Florida Pro, General November og Pine Chip. Varenne er også et eksempel.
Blandt Pilot Jr. hopperne kan fremhæves Kathleen (nøglehoppe), Miss Russell (nøglehoppe), Midnight, Lady Hurd, Molly Trussell, Waterwitch, Dahlia, Juliet, Kate, Croquette, Flora, Lady Curry, Minerva, Pilot Jr. Mare, Crop, Kate Anderson, Lady Pilot, Pilot Anna, Santa Maria og Tackey.

Hvorfor fik Miss Russell og de andre nøglehopper så stor betydning for avlen?
Det er let at konstatere disse hoppers indflydelse på avlen, men det er svært at svare på, hvorfor de fik denne indflydelse. En mulig forklaring kan måske findes i X-faktor teorien, som Marianna Haun lancerede i 1997 med sin bog “The X-Factor, What is it & how to find it”. Marianna Haun antager, at fuldblodshoppen Pocahontas (1837) er kilden til fænomenet “store hjerter”.

Norman Hall mener, at kilden til X-faktor genet skal findes helt tilbage i fuldblodsavlens oprindelse, og at sporet fører til helbrødrene Flying Childers (1715) og Bartlets Childers (1716), sønner af Darley Arabian (ca. 1680-1720) eller faktisk helt tilbage til deres mormor, Spanker Mare (ca.1690). Flying Childers er stamfaderen til den amerikanske traverrace via Messenger (1780-1808) og Hambletonian 10 (1849-1876). Bartlets Childers har dannet en linie, som via Eclipse (1764) er blevet den dominerende hingstelinie i fuldblodsavlen.
Spanker Mare (1690)
I bogen “Inbreeding to Superior Females” udgivet i 1999 af Leon Rasmussen & Rommy Faversham beskrives Spanker Mare som det individ, der har haft størst betydning for fuldblodsavlen nogensinde. Alligevel er hun næsten blevet glemt i historieskrivningen i flere hundrede år. Hun blev opdrættet af Lord James D’Arcy, stutterimester for Kong Charles II af England.
Det mest bemærkelsesværdige ved hende er imidlertid ikke den royale oprindelse, men hendes stamtavle, som findes i Englands første stambog. Hun var et produkt af en hingst, der blev ført til sin egen mor. Old Morocco Mare er mor til både Spanker og Spanker Mare ved hendes søn Spanker. Det er indavl så nær, som det kan lade sig gøre. Som om det ikke var nok, fortsatte man med at anvende en søn af Spanker ved navn Old Careless til en datter af Spanker Mare ved navn Cream Cheeks. Resultatet blev Betty Leedes, som er mor til Flying Childers og Bartlets Childers.

Artiklen begyndte med omtale af Diomed (1777-1808), og nu kan ringen sluttes, idet han kan være nøglen til forklaringen på Miss Russells betydning. Hvis Spanker Mare havde den værdifulde genetiske X-faktor, så kan Diomeds kraftige tilstedeværelse i Miss Russells stamtavle være årsagen til hendes succes. Diomed har nemlig ni forbindelser til Spanker Mare i sin stamtavle, og tre af dem er i såkaldte X-faktor positioner i hans mors stamtavle. To af forbindelserne på modersiden er hopper ved Flying Childers og Bartlets Childers. Pocahontas, som Marianna Haun antager er kilden til X-faktor genet, er sandsynligvis blot et led i kæden af X-faktor heste, idet hun har Diomed-døtrene Giantess og Young Noisette på modersiden i stamtavlen.

Denne artikel er baseret på Norman Halls bog “QUEEN AMONG QUEENS, The Power Behind The Throne”. Artiklen blev trykt i Væddeløbsbladet juli 2004.

Ingen kommentarer: