2. oktober 2012

Er dommerne i Danmark dygtige nok?

Der har været mange episoder i år, hvor travtrænere har kritiseret dommerne voldsomt, og det er blevet foreslået at indføre brugen af professionelle dommere. I Grand Circle 4-års Championatet i Skive skete det igen. Her var det Jeppe Juel, der i fleres øjne var den store skurk. I første sving kørte han fra spor fire angiveligt så skarpt mod inderbanen, at det kostede galop for flere konkurrenter.


- Jeppe Juel kørte direkte ned over Rambo Flex. Det kan ikke passe, at der ikke sker noget ved det, sagde Gitte Madsen efter løbet. Hun undrede sig over, at han ikke blev fradømt andenpladsen i løbet. Hun træner Rambo Flex, der slog over i galop, netop som Jeppe Juel kørte ind foran hesten. Så var den ude af løbet. Det betød derefter galop til Right On Time S M og kædereaktionen blev total, da også Rebus og Flemming Jensen galopperede. Inden da kørte Jeppe Juel så tæt på favoritten Repay Merci, at Knud Mønster tog så hårdt i hesten, at den galopperede.

Se løbet her      Se Ekstrabladets artikel om sagen her

Dommerne kiggede efterfølgende løbet igennem.
- Vi har set det igennem temmelig mange gange. Vi kan ikke se, at Jeppe Juel rører Rambo Flex. Dermed er det en snæver passage, og så er det ikke nok til at fratage Jeppe Juel andenpladsen, sagde overdommer Bent Koch til Ekstra Bladet efter løbet.

Jeppe Juel, der kørte Real Winner, fik andenpladsen til 77.000 kroner. Han fik en bøde på 1000 kroner for forseelsen for snæver kørsel, men han kunne ikke genkende det scenarie, som artiklen i Ekstrabladet beskriver.
- Det er helt hen i vejret, at det er min skyld, at de andres heste galopperer. Jeg er ikke den store skurk, sagde han til Ekstra Bladet.

Knud Mønster vandt løbet med Repay Merci trods galoppen.
- Det var på ingen måde hestens skyld, at det blev til galop. Jeppe Juel kørte efter min mening meget snævert i første sving, og jeg blev nødt til at tage hårdt op. Men han stillede sig tidligt i trav igen, og så kunne jeg jo bare håbe på, at han kunne tage det tabte ind over for de heste, der havde brugt sig i starten, forklarede Knud Mønster udviklingen.

Det er svært at sige, hvem der har ret i den aktuelle situation alene ud fra en video af løbet, men det ser unægtelig ud, som om Rambo Flex rammer Jeppe Juels sulky og derefter galopperer vildt.

Overdommer Bent Koch lægger imidlertid til grund for sin afgørelse, at Rambo Flex ikke rammer Jeppe Juels sulky, og at han derfor ikke kan fratage Jeppe Juel andenpladsen i løbet.

Generelt bliver der givet mange bøder i de danske travløb. Langt de fleste bøder er for mindre forseelser som at belægge mere end et spor, ureglementeret piskeføring eller påkørsel af startsnor.

Løbsbestemmelsene § 59 anfører som hovedregel, at en hest skal diskvalificeres, hvis den rammer en anden hest, som derved bringes i galop. Der står imidlertid også, at hvis dommerkomitéen finder, at løbets resultat er blevet påvirket af en forseelse under løbet, kan den skyldige ekvipage diskvalificeres.

Den sidstnævnte bestemmelse burde efter min mening bruges langt hyppigere. Hver eneste løbsdag er der situationer, hvor snæver kørsel eller bratte temponedsættelser medfører galop for heste, som bliver taget meget brat op for at undgå at påkøre den ekvipage, der er skyld i situationen. Når hesten så ikke rammer synderens sulky, kan denne bare fortsætte frem og måske vinde løbet, medens den der har reddet situationen fra et muligt styrt har mistet sin chance på grund af galoppen.

Det var netop det, der var ved at ske for Repay Merci i Skive. Han rammer ikke Jeppe Juels sulky, men han får en galop på grund af Jeppe Juels snævre kørsel, og hvis ikke Repay Merci havde været så meget bedre end de andre, som den viste sig at være, så havde den ikke vundet løbet.

Derfor mener jeg, at løbsbestemmelserne burde ændres til, at der skal diskvalificeres i stedet for, at der kan diskvalificeres, hvis dommerkomitéen finder, at løbets resultat er blevet påvirket af en forseelse under løbet.

Problemet med eller uden ændring af løbsbestemmelserne er imidlertid, at dommerne i Danmark generelt ikke er dygtige nok til at bedømme disse "tæt på"-situationer. De fleste af dem har aldrig selv kørt løb, og derfor mangler de fornemmelse for, hvordan hestene reagerer i forskellige situationer. Det er lettere kun at forholde sig til, om det siger "Bang" eller ikke siger "Bang".

Dommernes manglende kendskab til, hvordan det er at sidde bag en hest, blev tydeligt demonstreret, da man den 19. april i Billund gav træner Christian Lindhardt en måneds udelukkelse for at slå hoppen Selena Bork, der stoppede brat op i føring og var på vej til at slå ham ud af sulkyen. Lindhardt reddede situationen og undgik ved sin resolutte handling at genere de øvrige i feltet. Han blev dømt for afstraffelse af hest, men i stedet for en udelukkelse burde de have givet ham en konduitepræmie.

Ingen kommentarer: