9. februar 2012

Pompano Park - en nostalgisk beretning om travsporten i Florida

I januar 1991 var jeg på en pragtfuld ferietur til Florida med besøg på Pompano Park og andre travtræningscentre ved Miami, bl.a. Sunshine Meadows, og turen var en oplevelse for livet.

Pompano Park er legendarisk. Her har Stanley Dancer, Billy Haughton, Delvin Miller, Howard Beissinger, George Sholty, Herve Fillion, Håkan Walner, Berndt Lindstedt og Jan Johnson sat deres fodspor, og Pompano Park var kendt som "Winter Capital of Harness Racing".

Pompano Park Grandstand


Der var en stor træningsbane, et anlæg med masser af heste og folk, legendariske trænere og med en atmosfære, der var betagende for alle travelskere. Sådan er det desværre ikke mere. I 1995 blev det store areal med træningsanlægget solgt fra, og nu er der supermarkeder og industribygninger på stedet.

Der bliver dog stadig kørt travløb på Pompano Park, for selve væddeløbsbanen eksisterer fortsat, men disse løb er af lav klasse.

De interessante heste har altid været de gode 1-, 2- og 3-åringer på træningsanlægget, som kom fra hele Nordamerika og tilbragte vinteren i Floridas behagelige klima.

Pompano Park i 1964

Google Earth kan vise historiske kort. På disse to billeder ses anlægget i 1995 og de sørgelige rester i 2011.
Klik på billederne for at se dem i stor størrelse.

Pompano Park i 1995

Pompano Park i 2011

Hvis man vil vide mere om Pompano Parks historie, kan jeg henvise til en bog om emnet:

Hvad så da? Er der ikke andre træningsanlæg i Florida, der fungerer? Jo, Nær Miami er der Sunshine Meadows f. eks., men ærlig talt: Det er et trist sted, hvor jeg nødig ville opholde mig i længere tid. Jeg tror, at der er behov for nye private træningsanlæg af højere standard end de eksisterende, hvis vintertræningen  af de bedste ungheste i Amerika fortsat skal finde sted i Florida.

Jeg er dog blevet gjort opmærksom på et træningscenter nord for Orlando, Spring Garden Ranch, som jeg ikke selv har besøgt. 
Dean Hoffman omtaler det som et vidunderligt sted at se på træningen og hyggesnakke med andre travfolk.
Han har også taget et billede derfra, og det røde grus på den store milebane giver associationer om Prince Edward Island, hvor kysten har nøjagtig samme farve:Tilføjelse 1. juli 2013:

Det er dog ikke kun nedtur for travsporten i Florida. Der kan også komme gode nyheder:
Karl-Erik Bender, Stall Palema, og Åke Svanstedt har etableret et pragtfuldt travtræningsanlæg, Palema Trotting Center, i Vero Beach. Den 1. november 2013 stopper Åke Svanstedt som træner i Sverige og flytter til Florida: http://www.travronden.se/nyheter/sport/ake-svanstedt-flyttar-till-usa 

Der er fremragende træningsfaciliteter på Palema Trotting Center. Det fremgår tydeligt af diverse videoer fra stedet:
Palema Trotting Center 2011:  http://t.co/XQdB6wwFEg 
Aperfectyankee og Team Oscarsson: http://t.co/iQ7HcOAhtb 
Familjen Oscarsson - en plats i solen: http://t.co/E3XKIMAV90 

Palema Trotting Center

Stalden på Palema Trotting Center 

Stalden på Palema Trotting Center
Hoof Beat havde i 2012 en artikel om historiske travbaner og træningscentre i Florida: Link