16. august 2010

Bornholm er duksen

Bornholms Brand Park er duksen i Jesper Elbæks oversigt over banespillet i første halvår af 2010. Det gælder både størrelsen af banespillet og udviklingen i banespillet fra 2008 og 2009 til 2010. Tallene for Bornholm er så flotte, at de fortjener en gentagelse her:Duksen bliver imidlertid mobbet af de store drenge i klassen. Der er altid stor ros til Bornholm fra dansk travsports ledelse for løbsarrangementer med stemning, hygge, masser af tilskuere og altså også gode omsætningstal, der kommer den samlede danske travsport til gavn. Men når det gælder pengestrømmen den anden vej - til Bornholm - får piben en anden lyd.

Der mangler en kobling mellem omsætningstal og præmiebudget. I øjeblikket er der absolut ingen sammenhæng her. Som det fremgår af nedenstående tabel er Aalborgs præmiebudget pr. løb tre gange så stort som Bornholms, selv om Bornholms banespil pr. løb er større end Aalborgs. Nykøbing F's præmiebudget pr. løb er dobbelt så stort som Bornholms, selv om deres banespil pr. løb kun er 60% af Bornholms. Også i Billund og Skive er præmiebudgettet pr. løb dobbelt så stort som Bornholms, selv om deres banespil pr. løb kun er 13-15% større end Bornholms.


På Bornholm er interessen for travsport meget stor. I Bornholms Tidende er der altid en hel side med billeder og referater fra gårsdagens travløb, og forud for løbsdagene er der næsten en hel side med tips og nyheder. Travsport er Bornholms "nationalsport", og ingen andre sportsgrene eller arrangementer kan som travet uge efter uge samle næsten 2.000 tilskuere. 
 
Sådan skulle det gerne fortsat være, men hvis ikke midlerne til præmier bliver mere retfærdigt fordelt for fremtiden, er den bornholmske travsport i fare. Vi beder ikke om at få mere end andre, men vi beder om en fair fordeling. I modsætning til den kommunale udligningsordning tager travsportens nuværende "udligningsordning" midler fra udkantområderne og giver dem til banerne i de største byer. Det er absurd.

Argumentet fra travsportens ledelse for den "omvendte udligning" er, at men herved opnår den største samlede omsætning for dansk travsport som helhed. Men det passer jo ikke. Ovennævnte tal viser netop, at man får størst omsætning pr. udbetalt præmiekrone på Bornholm og mindst i Aalborg.

Ingen kommentarer: