18. september 2008

Travsportens professionelle fremtid

DTC har med virkning fra 1. januar 2008 skærpet kravene for at opretholde professionel trænerlicens. Jeg er bange for, at det vil forstærke den negative stemning, der er i øjeblikket i dansk travsport. Der er grundlæggende for få penge at køre om i løbene, og både trænere og hesteejere kæmper for at få økonomien til at hænge sammen. Derfor er det en misforståelse, hvis man tror, at det styrker den professionelle sport at fjerne de små trænere med bierhverv. Deres heste vil ikke blive sendt i træning hos de større trænere, men derimod enten stoppe som væddeløbere eller komme i "sort" træning hos en amatørtræner. Jeg synes ikke, at vi har råd til at miste dygtige og engagerede travkuske som Lars Lykke, Jan Kramer, Egon Nielsen m. fl., og vi kommer helt sikkert også til at mangle heste i løbene.

I stedet for at skærpe kravene til de professionelle trænere synes jeg, at man skulle håndhæve amatørbestemmelserne. Der er for mange "amatører", der har mellem 100 og 200 starter om året og er "delejere" af mange heste, som virkeligheden har en anden ejer. Til gengæld kunne man oprette en ny licenskategori for professionelle catchdrivere.

Den professionelle travsport i Danmark kan efter min mening kun overleve som vedhæng til svensk travsport. Uden præmier hentet i svenske løb er det umuligt at få bare nogenlunde økonomi i en væddeløbsstald. Derfor er de fleste danske løb allerede nu reducerede til at være enten hobbyløb for amatørkuske og amatørtrænere evt. med professionelle catchdrivere eller træningsløb for heste, der sigter mod start i Sverige.

Ingen kommentarer: