27. april 2007

Skal man undgå heste med osteochondrose (OCD)?

Man behøver jo ikke ligefrem købe sig til problemer. Det synes at være den almindelige indstilling blandt hesteejere. Derfor er det sværere at sælge heste med OCD end heste, der er røntgenundersøgt uden bemærkninger. Men ofte har OCD ingen betydning for anvendelsen af hesten. Det afhænger helt af, hvor en eventuel ledmus er placeret. Nogle af verdens bedste heste har faktisk OCD. Se blot nedenstående veterinærbeskrivelser fra STC's hingstekatalog:

Going Kronos:
Hingst visad i full tävlingskondition med lindriga förslitningsskador. Röntgen visar benbroskavlösning (osteochondros) i hasleden höger bakben.

Viking Kronos (elithingst):
Hingst visad i mycket gott skick men med lindriga förslitningsskador. Röntgen visar två benfragment i kotledens bakre del på insidan höger bakben. Opererad för benbroskavlösning (osteochondros) i hasleden vänster bakben.

Express Ride (elithingst):
Hingst visad i gott skick men med måttliga veterinära anmärkningar. Röntgen i hasleden vänster bak visar osteochondrosförändring i benet på det ställe där benbruskavlösning vanligtvis förekommer, i detta fall kan inget fragment ses.

Mack Lobell (elithingst):
Hingst visad i mycket gott skick utan förslitningsskador. Röntgen visar lös benbit baktil i kotleden vänster bakben, dessutom ses i samma led en avlösning af kotbenets hörnstöd.

Andre hingste med OCD er f.eks.:
Beseiged
Fast Photo
Gentle Star
Silver Pine
Victory Abroad

1 kommentar:

Aage Hansen sagde ...

Bo Jondahl har den 28. maj på sin hjemmeside www.breedteam2000.dk evalueret Eliteauktionen 2007, hvor han havde to plage med. Hans første bemærkning er meget relevant som kommentar til ovenstående indlæg om OCD (ledmus).

Uddrag af Bo Jondahls evaluering følger her:

Fra selve auktionen som helhed, var det svært at finde den "røde tråd", på de plage som gik højest men et par konklussioner, kan man godt komme frem til:

1) Primært er det de svenske stortrænere som køber ind på denne auktion, så selve individet har meget stor betydning. Plagen skal se kanon godt ud og have de rigtige mål overalt. Derimod har det INGEN betydning om plagen har mus eller ej ( her kunne de danske købere have meget at lære ) og derfor er røntgen heller ikke opført i kataloget men udelukkende på boxdøren med oplysning om placering og størrelse. Plagen der blev solgt for 1 mill kr. havde mus i både has og kode. Mange danske købere fravælger på forhånd en plag med mus, på trods af at danske dyrlæger ovenikøbet skriver " ingen betydning", såfremt det ligger i småtingsafdelingen ( det får du ikke en svensk dyrlæge til at skrive ). Måske en god ide, at der kom langt mere information omkring emnet mus, da også flere dyrlæger herhjemme, betegner danske købere som "hysteriske" omkring disse fragmenter.

2) Plage efter de nye amerikanske hingste har stor interesse ( har får køber noget som ikke andre har ).

3) Love You har endnu ikke " brudt igennem" i Sverige, derimod er svenskerne fortsat glade for " de rigtige" Super Arnie afkom.

4) Plagene skal være godt håndteret gennem flere måneders træning ( ikke tilkøring ) før auktion. Man kan godt se hvilke plage, som kommer fra de store stutterier med mange ansatte og så dem fra de mindre ( incl. os selv ), hvor der ligger knapt så mange timer bag træning/håndtering af plagene. Selvom mange af plagene blot er 12-14 mdr. gamle, skal de helst gå rundt og opføre sig som " gamle væddeløbsheste". Det skal der rettes op på for fremtiden og kunne også være et godt lille råd til de danske opdrættere, som nu skal på auktion her i Danmark.