Da jeg selv havde Progress Value (S) med på Nørlund, vil jeg kommentere ham først. Progress Value fik 67 point og blev anbefalet til avl. Det er jeg selvfølgelig tilfreds med, men der er to bemærkninger om ham, som kræver en nærmere forklaring.
- Det bemærkes, at han har virket 10 år i svensk avl og produceret gode væddeløbere, men med en meget lav startprocent. Som gennemsnit er det også rigtigt, men antallet af føl de enkelte år fra 1996 har været henholdsvis 2, 4, 4, 5, 2, 7, 33, 19 og 17, og dermed er langt de fleste afkom ungheste, som naturligvis har lavere startprocent end de ældre årgange. Normalt er de første årgange efter en avlshingst de største eller i hvert fald lige så store som de næste, og det giver en mere retfærdig startprocent. En anden vigtig faktor ved bedømmelsen af startprocenten er, om hestene overhovedet bliver trænet. Næsten alle Progress Values afkom er amatørtrænede. Af hans største årgang på 33 afkom er kun 2 i professionel træning. Endvidere er BLUP-tallet på mødrene i den årgang så lavt som 92,1 i gennemsnit.
- Røntgenbedømmelsen angiver nydannelser i højre bagkode og begge forknæ samt OCD i begge haser. Denne bedømmelse giver anledning til stor undren, idet Progress Value er avlsgodkendt i Sverige, hvor man ved en tilvarende undersøgelse ikke har fundet OCD. Forud for hingstefremstillingen gennemgik han endvidere en total røntgenundersøgelse uden bemærkninger. Men hans egen løbskarriere er vel det bedste bevis på hans holdbarhed. Han løb 1.13,5 som 10-årig efter en lang karriere i den europæiske elite, og med 3,3 millioner skr. er hans indtjening i en klasse for sig. Af de fremstillede hingste er det kun Frække Frederik, der er på samme niveau. At Progress Values afkom også er holdbare er den 10-årige søn, millionæren Hard Value, et eksempel på med sine 2 aktuelle sejre i 2007.
Af de 12 fremstillede hingste blev kun 4 anbefalet til avl: Frække Frederik, Golden Radio, Hamble Crown og Progress Value.
Frække Frederik blev fortjent topscorer med 80 point. Han har udstråling som få, og havde han undgået skader, kunne han uden tvivl også have gjort sig gældende som væddeløber internationalt. De færreste danskfødte hingste får en ærlig chance i avlen, men jeg håber at Frække Frederik bliver undtagelsen.
Golden Radio så blændende godt ud ved fremstillingen, og det blev honoreret med 76 point.
Hamble Crown er Danmarks bedste væddeløber netop nu, og det sikrede ham 68 point.
Efter hingstefremstillingen har de fleste kommentarer drejet sig om de hingste, der ikke blev anbefalet til avl. Nogle hingsteholdere har investeret i fine hingste, der afstamningsmæssigt er helt i top i hvert fald på fadersiden, men som på grund af skader har manglende væddeløbspræstationer. For dem er det naturligvis meget skuffende, at deres initiativ ikke belønnes. Men jeg mener alligevel ikke, at det vil være rigtigt at reducere præstationskravene generelt. En af grundene til at kvaliteten af den svenske travavl er så meget bedre end den danske er netop, at svenskerne har importeret hingste med fremragende resultater, hvor vi i Danmark har måttet nøjes med brødre til stjernerne.
Det er efter min mening heller ikke i sig selv nok til en anbefaling, at hingstene er efter øjeblikkets tophingste, Yankee Glide, Self Possessed, Credit Winner eller Viking Kronos. Hingstens moderlinie har meget stor betydning, og jeg vil personligt hellere reducere kravene til hingstens egne væddeløbspræstationer end til kvaliteten af hans moderlinie.
Trophy Catch (US) kunne ikke anbefales af avlskommissionen, men det synes jeg, at han burde kunne. Han har en god far og en fremragende mor, og hans eksteriør er perfekt. I sådanne tilfælde kunne man måske åbne mulighed for en dispensation fra præstationskravene, fordi han faktisk har vist gode evner med en prøveløbstid på 10,9 som 3-åring.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar