11. august 2020

Det Danske Travselskabs generalforsamling

Fronterne var trukket skarpt op inden generalforsamlingen mellem tilhængerne og modstanderne af at sælge Charlottenlund Travbane.
På dagsordenen var to forslag – et fra tre medlemmer af bestyrelsen, Anders Hendriksen, Pål M. Tung og René Ravn, der lød således:
Generalforsamlingen pålægger bestyrelsen i samarbejde med Gentofte Kommune at opstarte arbejdet med udvikling af en ny helhedsplan for området Charlottenlund Travbane med henblik på at skabe en fremtidig bebyggelse, der vil give et maksimalt provenu til Det Danske Travselskab. Generalforsamlingen ønsker en etapeinddeling af projektet som i sidste ende munder ud i en flytning af travbanen indenfor en 15-årig periode. Generalforsamlingen forventer, at bestyrelsen igangsætter udviklingen af første etape hurtigst muligt.
Et andet forslag var fra bestyrelsesmedlem Jørgen Sthelis og lød således:
Generalforsamlingen bemyndiger bestyrelsen til at igangsætte lokalplansarbejde med Gentofte Kommune med formålet at få etableret en lokalplan, som muliggør en forretningsmæssig udvikling af Charlottenlund Travbane med hestesport som den væsentligste bestanddel suppleret med andre indtægtsgivende aktiviteter.
Stærke indlæg af Lars Raahauge, Lars Donatzky, Michael Juul Nielsen og Theodor Nielsen kridtede banen op, og Bertel David Maigaard høstede aftenens største bifald efter et indlæg, hvor han opsummerede og pointerede det uforsvarlige i at bringe et så afgørende spørgsmål som et pålæg til bestyrelsen om at arbejde for en lokalplan, der ville medføre salg af banen, til afstemning på det foreliggende uoplyste grundlag. Dirigenten, advokat Martin Lavesen, opfangede stemningen i forsamlingen og formåede på genial vis at forene de stridende parter ved at formulere følgende tekst, der blev vedtaget af generalforsamlingen:
Generalforsamlingen bemyndiger bestyrelsen til frem mod næste ordinære generalforsamling – i samarbejde med Gentofte Kommune og ved relevant brug af rådgivere – at undersøge mulighederne for udvikling af en ny helhedsplan for området Charlottenlund Travbane, der skal skabe et provenu og/eller et stærkere forretningsmæssigt fundament til Det Danske Travselskab.
Bestyrelsen skal 14 dage forud for næste ordinære generalforsamling udsende skriftlig orientering til alle medlemmer med status på arbejdet – om muligt også med et eller flere forslag (fx bevarelse af nuværende travbane eller udflytning af travbanen til anden lokalitet), der kan sættes til behandling og afstemning på generalforsamlingen således at bestyrelsen af generalforsamling kan opnå en ny bemyndigelse.
Dirigentens første tekst fik dog en væsentlig tilføjelse på forslag fra Theodor Nielsen, nemlig ved efter ordet “provenu” at tilføje:
...og/eller et stærkere forretningsmæssigt fundament til Det Danske Travselskab.
Aftenens vigtigste emne blev således skudt til hjørne, men valget til bestyrelsen blev et blodbad, hvor medlemmerne fravalgte alle de tre, der var på valg, og nyvalgte Henrik Bernhard Engberg Johannsen, John Sørensen og Michael Juul Nielsen, der nu sammen med Pål M. Tung og Alex Haagensen udgør bestyrelsen. 1. suppleant blev Theodor Nielsen og 2. suppleant blev Jørgen Iversen.
Efter generalforsamlingen konstituerede bestyrelsen sig med Michael Juul Nielsen som formand og Pål M. Tung som næstformand.
Se iøvrigt Travservice’ artikel om generalforsamlingen: Intet er afgjort om Lundens fremtid 

4. august 2020

Charlottenlund Travbane skal ikke sælges!

Charlottenlund Travbane er en perle med en fantastisk beliggenhed. Tænk, at nogen kan finde på at foreslå at sætte Lunden til salg og flytte banen ud på en mark mellem Køge og Roskilde, hvis det er det, der er tanken. Vi har én gang tidligere forsøgt os med  en travbane langt fra København (i.e. Skovbo), og det kom der hverken flere tilskuere, mere spil eller flere hesteejere ud af, tværtimod. 

Tre medlemmer af bestyrelsen beskriver på glimrende vis, hvor store og grundlæggende udfordringerne er for travsporten og for Det Danske Travselskab, og de anbefaler medlemmerne at stemme JA på generalforsamlingen til at give bestyrelsen mandat til at starte arbejdet med en ny lokalplan. Det lyder rigtigt, men pas på - djævlen ligger i detaljen. Skovbo), og det kom der hverken flere tilskuere, mere spil eller flere hesteejere ud af, tværtimod. 

Selvfølgelig skal bestyrelsen have mandat til at starte arbejdet med en ny lokalplan. Det afgørende er imidlertid, hvad lokalplanen skal indeholde. Skal den blot forberede et salg af arealerne, således at der frigøres en betragtelig formue, som derefter kan anbringes i ejendomsselskaber, og afkastet bruges som driftstilskud til en ny bane? Eller skal den muliggøre en optimering af Lundens anlæg, så der både skabes mere hyggelige forhold for tilskuerne og mulighed for, at banen kan tjene penge på andet end travløb - det sidste eventuelt via partnerskab med erhvervsvirksomheder, organisationer og foreninger.

På den kommende generalforsamling vil bestyrelsen angiveligt præsentere et prospekt på en helhedsplan, som viser en af udviklingsmulighederne i Lunden - formentlig en udviklingsmulighed, der indebærer salg af arealet, fordi planen skal kunne give afkast fra den formue, der p.t. er bundet i grundværdien. Dermed ligner det den plan for salg af Solvalla, som Margareta Wallenius-Kleberg heldigvis fik stoppet for  nogle år siden. Jeg håber, at det samme sker her. Derfor anbefaler jeg at stemme JA til Jørgen Sthelis’ forslag til generalforsamlingen, dagsordenens pkt. 5, -iv) -g):

"Bestyrelsen bemyndiges til at igangsætte lokalplanarbejde med Gentofte Kommune med det formål at få etableret en lokalplan, som muliggør en forretningsmæssig udvikling af Lunden, med hestesport som den væsentligste bestanddel, suppleret med andre indtægtsgivende aktiviteter."













Skrivelse fra næstformand og bestyrelsesmedlem i Det Danske Travselskab Jørgen Sthelis til selskabets medlemmer:

Kære medlemmer.

Som det fremgår af indkaldelsen til Travselskabets generalforsamling, er jeg ikke enig med den øvrige bestyrelse om fremtiden for Det Danske Travselskab og Charlottenlund Travbane.

Der er flere planer i omløb, som viser, at der kan skabes vældig store løbende indtægter ved at bygge boliger på hele eller dele at Lundens areal.

Alle de planer, som andre har fremlagt, har den fællesnævner, at de er funderet på et meget tyndt grundlag, hvor grundlæggende kendsgerninger er udeladt, og at de ikke giver den mindste sikkerhed for de lovede faste indtægter. Det eneste, planerne giver sikkerhed for, er højere ejendomsskat.

Jeg er helt bevidst om, at Gentofte Kommune stiller krav om, at vi får tilpasset vores aktiviteter til den gældende lokalplan, hvilket vil sige enten "ud med de fleste lejere", eller at vi får tilpasset lokalplanen til vores aktiviteter.

En ny helhedsplan er således en forudsætning for indtægter fra andet end hestesport. Derfor har jeg stillet nedenstående forslag til generalforsamlingen, dagsordenens pkt. 5, -iv) -g):

 "Bestyrelsen bemyndiges til at igangsætte lokalplan arbejde med Gentofte Kommune med det formål at få etableret en lokalplan, som muliggør en forretningsmæssig udvikling af Lunden, med hestesport som den væsentligste bestanddel, suppleret med andre indtægtsgivende aktiviteter."

Dette forslag håber jeg naturligvis, at medlemmerne vil bakke op om, så vi kan komme i gang med at udvikle Lunden i stedet for at afvikle.

I virkeligheden er det vigtigste spørgsmål et helt andet, end om vi skal sælge hele eller dele af Lunden. Spørgsmålet lyder ganske enkelt: "Hvordan opfylder og finansierer vi bedst DTS formålsparagraf?"

Formålsparagraffen § 2. lyder

"Selskabets formål er at forbedre forholdene for og kendskabet til travsport, og - som landets største og førende travbane - at fremme travsportens udvikling i Danmark.

Det er selskabets opgave at afholde væddeløb efter de af Dansk Travsports Centralforbund fastsatte regler"

Jeg mener svaret er ret let.

Lunden ligger præcis der, hvor Lunden skal ligge for at formålsparagraffen bedst kan opfyldes. Skiftende bestyrelser og direktører har bare ikke haft de fornødne visioner og kvalifikationer til at udvikle Lunden til den forretning, som potentialet bør muliggøre og dermed tjene penge nok til at finansiere opfyldelsen af formålsparagraffen.

En bred kreds af erhvervs- og travfolk blandt medlemmerne har sat sig sammen og er i stand til at præsentere en attraktiv vej fremad for Det Danske Travselskab. En vej, der har til hensigt at sikre trav i Lunden med professionel topsport, og som samtidig er attraktiv for amatører, opdrættere såvel som for publikum.

Planen går ud på at udvikle de kommercielle muligheder, der er på Lunden, for at skabe en overskudsgivende forretning, der ikke kun er baseret på afvikling af travløb. Med andre ord, Det Danske Travselskab skal gøres økonomisk uafhængigt af tilskudsordninger.

Med venlig hilsen

Carsten Lund Hansen, Henrik Engberg Johansen, Leif Køhlert, Ole Kirk, Theodor Nielsen, Aage Hansen og Jørgen Sthelis

12. juni 2020

qhurth.com - Kurt Anderssons travside - Resultater af storløb i hele verden

Kurt Anderssons travside, qhurth.com, har i mange år været en populær hjemmeside for travelskere, fordi den indeholder resultater af storløb i hele verden. Desværre døde Kurt Andersson i december 2019. Siden bliver imidlertid ført videre af Svensk Travsport, og fra juni 2020 er Rikard Sjöberg redaktør for travsiden qhurth.com

22. februar 2020

PM Equine - Pedigree Matching Software

Norman Hall udgav i 1988 bogen "Pedigree Matching", og sammen med sønnen Charles (Chuck) udviklede han et computerprogram, Pedigree Matching 99, baseret på idéerne i bogen.

Dette program blev i 2007 afløst af "GlobeTrotter", som bl.a. blev brugt på det seminar samme år på Prince Edward Island, hvor jeg selv deltog som gæstetaler. GlobeTrotter kunne foruden stamtavler generere en lang række forskellige rapporter over afkom, efterkommere, hoppelinie, hingstelinie, salgskatalogside, hypotetisk stamtavle og avanceret søgning, og databasen indeholdt lidt over 1 million heste.

Online-udgaven af GlobeTrotter var PedigreeGuru, der havde den samme database som GlobeTrotter og kunne generere de samme rapporter som GlobeTrotter.

I 2014 blev PedigreeGuru udbygget og ændret til PM Online, der indeholdt i alt 3,7 millioner heste, idet både travheste, fuldblodsheste og quarter horses blev inkluderet. I 2018, hvor databasen var nået op på over 5 millioner heste, solgte Norman Hall PM Online til Global Farm AB, hvorefter det ændrede navn til World Wide Pedigree.

Norman Hall begyndte derefter forfra, og medio 2020 påregner han at kunne sende det nye værktøj for travnørder, PM Equine, på markedet. Jeg tester p.t. en beta-version af programmet for ham.

Det indeholder de samme faciliteter som PM Online, men til forskel fra dette er det et program med en database, der hentes ned og gemmes i computeren og ikke en applikation til søgning på nettet.

Som eksempler på rapporter fra PM Equine er herunder vist nogle baseret på Muscle Hill. Den første rapport er en liste over de mest vindende afkom efter Muscle Hill og deres morfædre, mormorfædre o.s.v. med angivelse af hingstelinie.

Læs iøvrigt Norman Halls blog, Pedigree Matching. Der er mange interessante artikler om berømte travhestes stamtavler.


Det næste eksempel er en liste over de mest vindende med Muscle Hill som morfar med angivelse af far samt mormorfar, mormormorfar o.s.v., ligeledes med markering af hingstelinie.


Programmet kan naturligvis også vise stamtavlen for Muscle Hill.


Efterkommerne i flere led kan programmet også vise. Ved klik på + åbner næste led sig.


Hingstelinien helt tilbage til Darley Arabian vises.


Ligeledes vises morlinien langt tilbage i tiden.


Sellers Sale Page - Muscle Hill:


21. februar 2020

PM Equine - Norman Halls nye travdatabase

Den 1. maj 2020 udkommer Norman Halls nye "værktøj" for travnørder, PM Equine. Jeg tester p.t. en beta-version af programmet.
Det indeholder de samme faciliteter som PM Online, men til forskel fra dette er det et program med en database, der hentes ned og gemmes i computeren og ikke en applikation til søgning på nettet. Derved ligner det Pedigree Matching 99, det oprindelige program, som Norman Hall skabte på basis af sin bog fra 1988 om teorien bag Pedigree Matching.

Som eksempel på rapporter fra programmet er her anvendt Varenne. Det første er en liste over de mest vindende afkom efter Varenne og deres morfædre, mormorfædre o.s.v. med angivelse af hingstelinie.


Det næste eksempel er en liste over de mest vindende med Varenne som morfar med angivelse af far samt mormorfar, mormormorfar o.s.v., ligeledes med markering af hingstelinie. 


Programmet kan naturligvis også vise stamtavlen for Varenne.


Efterkommerne i flere led kan programmet også vise. Ved klik på + åbner næste led sig.


Hingstelinien helt tilbage til Darley Arabian vises.


Ligeledes vises morlinien langt tilbage i tiden.


Som beskrevet i indledningen var Norman Halls første program "Pedigree Matching 99" fra 1999. Dette program blev i 2007 afløst af "GlobeTrotter", som bl.a. blev brugt på det seminar på PEI, hvor jeg selv deltog. GlobeTrotter kunne foruden stamtavler generere en lang række forskellige rapporter over afkom, efterkommere, hoppelinie, hingstelinie, salgskatalogside, hypotetisk stamtavle og avanceret søgning, og databasen indeholdt lidt over 1 million heste. Online-udgaven af GlobeTrotter var PedigreeGuru, der havde den samme database som GlobeTrotter og kunne generere de samme rapporter som GlobeTrotter.

I 2014 blev PedigreeGuru udbygget og ændret til PM Online, der indeholdt i alt 3,7 millioner heste, og i 2018, hvor databasen var nået op på over 5 millioner heste, solgte Norman Hall PM Online til Global Farm AB, hvorefter det ændrede navn til World Wide Pedigree: https://www.worldwidepedigree.com/

Norman Hall begyndte derefter "forfra", og han er altså nu tæt på at kunne udgive det nye program, PM Equine.

25. januar 2020

Aftalen med Svensk Travsport er i fare!

I Sverige er der utilfredshed med den aftale, som Svensk Travsport har lavet med Dansk Hestevæddeløb. Formanden for Svensk Travsport, Marjaana Alaviuhkola finder dog, at aftalen på langt sigt er god for begge parter, men hvis det ønskes, kan aftalen i princip tidligst opsiges i 2023, og herefter skal der ske en udfasning over tre år.

Hvad der især giver anledning til utilfredshed er, at ST betaler penge til Danmark, men det er spilleselskabet ATG, der tjener på aftalen!

ATG har som bekendt overtaget selskabet Ecosys, der driver Derby25, Bet25 m.m., og i henhold til nogle regnskabstal ATG netop har offentliggjort modtog ATG i 2019 21 millioner kroner fra Danmark samtidig med, at Dansk Hestevæddeløb modtog over 30 millioner kroner fra ST.

På et møde i Svensk Travsports såkaldte Förtroenderåd 12.12.2019 blev det besluttet, at Danmarksaftalen skal undersøges nærmere, og der skal fremlægges en rapport på forårets møde i Förtroenderådet, der viser forretningsmodellen, indtægter m.m. 


Uddrag af referatet:

Avtalet med Danmark

Marjaana Alaviuhkola redogjorde för bakgrunden, processen och villkoren för avtalet med Danmark. Konstaterade att samarbetet på lång sikt är bra men, att om man så finner, kan avtalet i princip sägas upp tidigast 2023. Därefter sker enligt exitklausulen en treårig utfasning med 2023 års förbindelser. Informerades om olika scenarier för det totala åtagandet om fullmäktige beslutar att avsluta samarbetet.

Marjaana Alaviuhkola underströk att avtalet borde ha beslutats av fullmäktige. Beslutsprocessen blev inte rätt förd och att styrelsen härvid brustit. Avtalet ska även ses i ljuset av att Svensk Travsport och ATG under rådande spelmonopol agerade som en helhet och med andra skatteregler. Nu tar travet kostnaderna för samarbetet medan ATG erhåller intäkterna från danska spelbolaget Ecosys. Arbete att  omförhandla avtalet pågår och styrelsen återkommer med information. Den danska travsportens anpassning till svenska reglementen fortgår enligt plan.

Förtroenderådet diskuterade avtalet. I flera inlägg riktades kritik mot förtroendet för de tre styrelseledamöter som deltagit i avtalsbeslutet. Utifrån de utmaningar som travsporten har att hantera är det avgörande att styrelsen känner ett starkt mandat från medlemmarna.

Efter diskussion beslöt förtroenderådet att yttra sig i förtroendefrågan, vilket Marjaana Alaviuhkola välkomnade. Genom handuppräckning klargjordes att det finns ett mycket starkt stöd och fortsatt förtroende för de tre styrelseledamöterna.

Beslöts att en utredning av avtalet med Danmark görs. I den ska även en affärsplan med intäkter och verksamhetsplan ingå. Utredningen ska presenteras på vårens förtroenderåd eller fullmäktigemöte.