http://pub.epsilon.slu.se/9031/1/Andersson_L_120907.pdf (21 Mb).
Lisa S. Andersson |
De fleste hesteracer har ovennævnte gen i en form, der benævnes C.
I enkelte hesteracer findes genet imidlertid i en muteret udgave, der benævnes A. Da der nedarves et anlæg fra hoppen og et anlæg fra hingsten, har en hest altid to varianter af hvert gen. Netop på denne position kan en hest altså være CC, CA eller AA afhængigt af hvilken variant, den har fået fra hver af sine forældre.
Ideal du Gazeau - Vincennes 1980 |
Alle amerikanske travere er AA, hvorimod kun 60% af de 47 undersøgte franske travere viste sig at være AA, 34% var CA og 6% var CC. Et antal svenske afkom (92) efter den berømte franske hingst Ideal du Gazeau, som selv var CA, blev undersøgt nærmere. Ingen af disse afkom var CC. Alle mødrene til de undersøgte Ideal du Gazeau-afkom var altså AA.
CA-afkommene efter Ideal du Gazeau tjente i gennemsnit 85.652 kr, heraf 20.174 kr som 3-5 årige.
AA-afkommene efter Ideal du Gazeau tjente i gennemsnit 195.363 kr, heraf 78.618 kr som 3-5 årige.
Der er stor spredning, men af de tolv bedste Ideal du Gazeau-afkom var én CA og elleve AA. Det er ikke sådan, at en hest er værdiløs, bare fordi den er CA, men sandsynligheden for at den kommer til start, og at den tjener flere penge er betydelig højere, hvis den er AA.
Når hingstene fra Jean-Pierre Dubois har haft så enormt stor sucess i avlen, skyldes det uden tvivl, at de fleste af dem er AA som følge af det amerikanske blod, han mere end nogen anden i Frankrig har gjort brug af. Ideal du Gazeau var derimod en skuffelse i avlen efter en fremragende løbskarriere.
Efter opdagelsen af genvarianten DMRT3 er der næppe nogen hoppeejere uden for Frankrig, der vil bruge franske hingste uden dokumentation for, at de er AA. Opdagelsen er selvfølgelig endnu vigtigere for franskmændene, men jeg tvivler på, at de lader sig overbevise om, at en stor del af deres avlsmateriale er ubrugeligt.
Klik på billedet for at forstørre det